Sök
meny

När du har plats på fritidshem

När du har fått plats finns det regler och riktlinjer som du bör känna till och följa.

Ändra uppgifter eller placering

Mina ärenden och mina placeringar

Under Meny hittar du Mina ärenden och Mina placeringar. Här kan du följa dina pågående ärenden och göra ändringar, och när ditt barn har fått en placering ser du dina aktuella placeringar.

Ändra uppgifter

Under meny hittar du Min familj och Mina uppgifter. Här kan du ändra inkomstuppgifter och göra förändringar i din familj, till exempel ange vem som är din sambo.

Säga upp plats

Tänk på att säga upp platsen när barnet inte längre behöver den! Använd e-tjänsten som länkas ovan för att säga upp en plats på ett kommunalt fritidshem. E-tjänsten kräver e-legitimation.

Uppsägningstiden är 60 dagar och räknas från det datum uppsägningen lämnas in till Örebro kommun.

Du betalar avgift under hela uppsägningstiden, oavsett om platsen används eller inte. Uppsägningen måste göras digitalt via e-tjänst eller skriftligt via blankett.

Om behov av plats på fritidshem uppstår igen ska du ansöka igen.

Barn som har en fritidshemsplats blir automatiskt utskrivna den 30 juni när de slutar skolår 6.

För att säga upp en plats på fristående fritidshem kontaktar du den fristående verksamheten direkt.

Byte till 15-dagarsplacering kräver ingen uppsägning

Om barnet har en vanlig placering på ett fritidshem och ska byta till en 15-dagars­placering behöver du inte säga upp platsen. Gör istället en ny ansökan och välj 15-dagarsplacering som typ av placering. Den gamla platsen avslutas automatiskt när 15-dagarsplacering startar.

Lämna in schema på barnets tider

När ditt barn börjar på fritidshemmet ska du lämna in ett schema på barnets tider. Tiderna ska motsvara vårdnadshavares arbets-/studietider plus restiden till och från arbetet/studierna. För barn som bor växelvis hos sina föräldrar gäller arbets-/studietider plus restiden för den förälder som barnet vistas hos.

Under hösten 2020 införde Örebro kommun ett digitalt system där du kan registrera ditt barns tider. Du når systemet via e-skola som är Örebro kommuns gemensamma ingång för lärande och kommunikation.

När du loggat in välj länken, "Skola24 - sjukanmäl, anmäl frånvaro, se schema, registrera uppgifter till fritids". För att använda e-tjänsten behöver du bank-id. Logga in i e-skola.

Om fritidshemmet inte har börjat använda det digitala systemet ska du lämna in barnets tider på en blankett. Blanketten "Schema vistelsetid för barn i kommunalt fritidshem" hittar du på självservicesidan. Blanketten kan du också få på skolan/fritidshemmet.

Meddela hushållets inkomst

E-tjänsten kräver inloggning med e-legitimation.

I samband med att ditt barn får plats på fritidshem ska du meddela hushållets inkomstuppgifter, så att du får rätt avgift. Du som vårdnads­havare är även skyldig att meddela när hushållets inkomster förändras.

Mer information om avgifter för fritidshem.

Om du inte arbetar eller studerar

Fritidshem erbjuds endast till barn vars vårdnadshavare arbetar eller studerar. Ditt barn har inte rätt till plats på fritids om du är föräldraledig eller arbetssökande. Kontakta skolans rektor om ditt barn har särskilda behov av plats.

Om vi behöver nå dig

Det är viktigt att verksamheten har aktuella kontaktuppgifter till barnens vårdnadshavare. Lämna telefonnummer och adress så att vi alltid kan nå dig. Kom ihåg att uppdatera dem om ni byter telefonnummer eller flyttar.

Öppettider

Fritidshemmen har öppet på helgfria vardagar förutom midsommarafton, julafton och nyårsafton. De flesta fritidshem har öppet mellan kl. 6.30 och 18.30.

Om ditt barn behöver omsorg på helger, före kl. 6 eller efter kl. 18.30 på vardagar kan du ansöka om plats i kväll-, natt- och helgöppen barnomsorg.

Jourdagar

Varje termin har personalen i kommunala fritidshem fortbildningsdagar vid ett eller flera tillfällen. Då är fritidshemmet stängt. Om du inte har möjlighet att lösa barn­omsorgen de dagarna så ordnar vi tillfälliga alternativ. Meddela personalen i god tid om du behöver barnomsorg.

Jourdagar våren 2025 då fritidshemmen är stängda

  • Fredag 24 januari.
  • Onsdag 11 juni.

Jourdagar hösten 2025 då fritidshemmen är stängda

  • Måndag–tisdag 11–12 augusti.
  • Måndag 27 oktober.

Helgdagar

Kommunala fritidshem är stängda under helgdagar och vissa aftnar.

Helgdagar och aftnar våren 2025 då fritidshemmen är stängda

  • Onsdag 1 januari (nyårsdagen).
  • Måndag 6 januari (trettondagen).
  • Fredag 18 april (långfredagen).
  • Måndag 21 april (annandag påsk).
  • Torsdag 1 maj.
  • Torsdag 29 maj (kristi himmelsfärd).
  • Fredag 6 juni (nationaldagen).
  • Fredag 20 juni (midsommarafton).

Helgdagar och aftnar hösten 2025 då fritidshemmen är stängda

  • Onsdag 24 december (julafton).
  • Torsdag 25 december (juldagen).
  • Fredag 26 december (annandag jul).
  • Onsdag 31 december (nyårsafton).

Lovdagar

När skolan har lovdag är fritidshemmet öppet. På sidan Läsårstider för grundskolan och gymnasieskolan kan du se lovdagar och även terminstider, jour-, studie- och helgdagar för de kommunala skolorna.

Sammanslagning

Under sommaren kan fritidshem slå ihop sina verksamheter. Det kan innebära att ditt barn träffar annan personal och vistas i andra lokaler under sammanslagningen. Under sammanslagningsperioder betalar du barnomsorgsavgiften som vanligt.

Byta skola och fritidshem – skicka in en ny ansökan

Om ditt barn byter skola, ska du skicka in en ny ansökan om fritidshemsplats till den nya skolan. Du ansöker om fritidsplats via e-tjänsten Ansök till fritidshem.

Avgifter

Grundavgiften för att ha ett barn på fritidshem är 2 procent av familjens månadsinkomst. 15-dagarsplacering kostar 800 kr per halvår. Samma regler för avgifter gäller för fritidshem som för övriga verksamheter inom barnomsorgen. Mer information om avgifter.

Du kan betala fakturan med autogiro eller e-faktura. Mer information om autogiro och e-faktura.

Lämna klagomål

Har du klagomål på ett fritidshem? Så här lämnar du in ett klagomål.

Senast uppdaterad:

Publicerad: