Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter handlar om allas lika rättigheter, oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion, trosuppfattning, sexuell läggning, funktionsnedsättning, könsidentitet eller uttryck och socioekonomisk situation.

Örebro kommuns arbete med mänskliga rättigheter utgår ifrån FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, som är en grundpelare i Agenda 2030 och som också ligger till grund för kommunens Program för hållbar utveckling. Mänskliga rättigheter och demokrati styrs nationellt av Regeringsformen i Sveriges grundlag.

Aktuellt

Fokus: Minnet av Förintelsen

År 2025 har det gått 80 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades. Människor samlas världen över för att stå upp för alla människors lika värde, hedra minnet av de som mördades och de som stod emot. 2025 är också året då 250 år av judiskt liv i Sverige firas runt om i landet. Syftet är folkbildande och det kommer att hållas öppna föreläsningar och utställningar på flera håll.

I Örebro hälsar vi alla välkomna till Fokus: Minnet av Förintelsen, med start den 25 januari 2025. Vi bjuder in till ett brett program med temakväll och filmvisning på Bio Roxy samt utställningar, konsert, gästsamtal och teater på Kulturkvarteret. Allt är kostnadsfritt! Se hela programmet här nedanför.

Text Fokus Minnes av Förintelsen med bilder från olika evenemang

Foto: Jann Lipka, Anders Thessing, Karl Gabor, Nikolaj Lund, Magnus Bergström, Sebastian Duvéng

Program Fokus: Minnet av Förintelsen

25 januari: Historien om Bodri – dockteater med Teater Barbara.

Kl. 13–13.45 i Volymen, Kulturkvarteret.

En poetisk dockteaterföreställning och ett vittnesmål om Förintelsen ur barnets perspektiv. Pjäsen är baserad på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok med samma titel som utkom 2019. Från 8 år och uppåt.

Föranmälan krävs, se Kulturkvarterets webbplats.

Arr. Örebro bibliotek/Örebro kommun och Teater Barbara.

27 januari: Minneskväll om Förintelsen – föreläsning och filmvisning.

Välkommen till Bio Roxy!

Vi bjuder på föreläsning med författaren, journalisten och filmvetaren Hynek Pallas. Fellingsbro folkhögskola berättar om sin verksamhet och skolans mångåriga arbete för att motverka antisemitism och rasism i samhället. Filmvisning av Oscarsbelönade Jojo Rabbit.

Kl. 18.00: Introduktion: Jonas F Ludvigsson och Torkel Freed.
Kl. 18.10: Föreläsning av Hynek Pallas: ”Har historien förvanskat Förintelsen?”
Kl. 18.55: Fellingsbro folkhögskola berättar om sin verksamhet.
Kl. 19.05: Fika.
Kl. 19.30: Film: Jojo Rabbit (2019).

Alla programpunkter utom filmvisningen teckenspråkstolkas.

Mer om kvällen på Bio Roxys webbplats.

Arr. Bio Roxy/Örebro kommun, Fellingsbro folkhögskola och Region Örebro län.

27 januari–2 februari: Att minnas för framtiden – utställning.

I Entrén, Kulturkvarteret.

Se information om öppettider på Örebro biblioteks webbplats.

2025 är den 80 år sedan Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau befriades. Detta är en ny utställning från Forum för levande historia på temat: att minnas för framtiden.

Arr. Örebro bibliotek/Örebro kommun.

28 januari: Med Förintelsen i bagaget – samtal med Gregor Zubicky.

Kl. 17.15–18 på Entréscenen, Kulturkvarteret.

Gregor Zubickys far överlevde Auschwitz och skrev om det i boken "Med Förintelsen i bagaget". Ett samtal om judiska livsöden med Förintelsen som en evig skugga, då och nu. Samtalsledare är Antonia Simonovic.

Elever från Kulturskolan inleder och avslutar samtalet med stråkmusik.

Samtalet teckenspråkstolkas.

Om evenemanget på Kulturkvarterets webbplats.

Arr. Örebro bibliotek/Örebro kommun.

28 januari: Ordens drottningar – konsert med Shtoltse lider.

Kl. 18.30–19.30 i Volymen, Kulturkvarteret.

En fängslande musik- och poesi­föreställning som berättar om tiden före andra världskriget, då jiddisch­kulturen blomstrade och kvinnor bröt ny mark. I början av 1900-talet fanns det en stor rörelse av kvinnliga poeter som drevs av konstnärliga visioner och längtan efter frigörelse. De möttes av motstånd, men skrev ändå. Och lämnade efter sig en poesi­skatt som i Ordens drottningar väcks till liv i nya tonsättningar, sång på jiddisch, poesi­läsning på svenska och berättelser från tiden de verkade i. Med Ida Gillner och Livet Nord i innerligt, lekfullt och dynamiskt samspel med varandra.

Föranmälan krävs, se Kulturkvarterets webbplats.

Arr. Kulturkvarteret, Natur- och kulturliv/Örebro kommun och Örebro konserthus.

29 januari: Plundring och Anne Franks House – VR-utställningar.

Kl. 15–18 i Entrén, Kulturkvarteret.

Välkomna att testa på VR-utställningar. Personal från biblioteket vägleder och visar två olika utställningar på tema minnet av Förintelsen. Passar från 10 år.

"Plundring – början till ett folkmord" handlar om nazisternas plundring under Förintelsen. Den största plundringen som skett i världshistorien. Utställningen bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken”. Utställningen har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Upplev Anne Franks hus i VR. Utställningen är en del av Anne Frankmuseet i Amsterdam. Här får du virtuellt besöka rummen där Anne och hennes familj gömde sig under andra världskriget och där hon skrev de dagböcker som boken om henne baseras på.

Mer om evenemanget på Kulturkvarterets webbplats.

Arr. Örebro bibliotek/Örebro kommun.

31 januari: Jag, mamma och Förintelsen – teater med Eva Dällerud.

Kl. 17.30, Volymen, Kulturkvarteret.

Eva Dällerud om föreställningen: ”Aldrig mer”, så sa man efter Förintelsen. Mamma var 13 år när hon 1945 kom till Sverige med hjälp av Röda korset. Då hade hon under ett helt år varit nazisternas fånge och överlevt flera förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes jag. Det här är en personlig berättelse från både första och andra generationen.

Föranmälan krävs, se Kulturkvarterets webbplats.

Arr. Kulturkvarteret/Örebro kommun.

Mer om Fokus: Minnet av Förintelsen

Programmet genomförs i samband med Förintelsens minnesdag som infaller varje år den 27 januari. Förintelsen drabbade miljontals judar och även romer, två av Sveriges fem nationella minoriteter. Även homosexuella, personer med funktionsnedsättning, politiska och religiösa motståndare med flera grupper drabbades av naziregimens systematiska dödande under andra världskriget.

Flera aktörer har samverkat för att kunna skapa detta program: Örebro kommun, Örebro Konserthus och Fellingsbro folkhögskola.

Kommunens ansvar

Örebro kommun har tillsammans med alla andra kommuner och staten ett ansvar för att de mänskliga fri- och rättigheter efterlevs och inte kränks inom de områden vi ansvarar för, till exempel äldreomsorg, barnomsorg, utbildning, socialtjänst och kultur och fritid.

De mänskliga rättigheterna täcker in många delar av en människas liv, det handlar bland annat om tanke- och religionsfrihet, yttrandefrihet, kunna påverka beslut som berör en, rätt till utbildning, arbete och fritid och rätten till frihet från våld och rätten till bästa möjliga hälsa.

Mänskliga rättigheter handlar om allas rättigheter det vill säga barnets rättigheter, kvinnors rättigheter, HBTQI-personers rättigheter, nationella minoriteters rättigheter och rättigheter för personer som har funktionsnedsättningar etcetera.

Det finns lagar som kompletterar Sveriges grundlag och de olika MR-konventionerna, som till exempel barnkonventionen som numera är lag, diskrimineringslagen, socialtjänstlagen, skollagen, LSS med flera, som utgör det fundament som kommuners arbete vilar på.

Mänskliga rättighetsdagar i Örebro kommun

Civilsamhällsföreningar i Örebro anordnar varje år Mänskliga rättighetsdagar med stöd av Örebro kommun. Syftet är att sätta fokus på mänskliga rättigheter, delaktighet och inflytande och hur vi lever upp till detta i Örebro. Mänskliga rättighetsdagar i Örebro kommun.

Senast uppdaterad:
Publicerad: